Home Persoonlijke ontwikkeling Slechts 15% met plezier naar het werk

Slechts 15% met plezier naar het werk

Mensen die het na een paar jaar werken over een compleet andere boeg gooien. Jongeren die tijdens hun studie of eerste werkjaren al kampen met burn-out. Het zijn trends die we steeds vaker zien. Onderzoek van trainings- en adviesbureau Perf4mance onder meer dan 7.500 werknemers toont aan dat slechts 15% van de mensen met veel energie naar hun werk gaan. Cijfers van het CBS en TNO laten zien dat maar liefst 17% van de werknemers kampt met burn-out klachten.

En dat terwijl medewerkers die met plezier naar hun werk gaan heel wat voordelen hebben voor zowel de organisatie, als voor de medewerker zelf. Denk hierbij aan minder uitval door bijvoorbeeld stress en burn-outs, een leukere werksfeer, meer betrokkenheid én meer productiviteit.

 

Maar wat zorgt er nu eigenlijk voor werkplezier?

Om mensen met plezier naar hun werk te laten gaan zijn er uiteraard een aantal basisfactoren nodig. Denk hierbij aan salaris, goede secundaire arbeidsvoorwaarden en een leuke werksfeer. Deze basisfactoren voorkomen vooral ontevredenheid over de werksituatie, maar zijn over het algemeen niet de triggers voor meer werkplezier. Je kunt ze beter zien als de basis die nodig is om werkplezier te creëren.

 

Werkplezier

 

Werkplezier valt samen met erkenning, waardering en persoonlijke ontwikkeling. Deze factoren zijn volgens psychologen Maslow en Herzberg dé geluksmakers op de werkvloer. Het gaat bij werkplezier dus eigenlijk vooral om motivatie voor datgene wat je doet én voor datgene waar je in zou willen ontwikkelen.

Dus wil jij ervoor zorgen dat je met plezier naar je werk gaat? Kijk dan verder dan een goed salaris en fijne voorwaarden. Ga op zoek naar een functie waarin je je kunt ontwikkelen en plan hierover ook regelmatig een gesprek in met je leidinggevende. Zorg er daarnaast voor dat je prestaties gezien en gewaardeerd worden.

Wil jij er als leidinggevende voor zorgen dat je medewerkers met plezier naar hun werk gaan? Geef ze dan regelmatig erkenning en waardering voor hun prestaties op de werkvloer. Zorg er ook voor dat er voldoende ruimte is voor persoonlijke en professionele ontwikkeling.

 

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog meer vragen over hoe je zelf meer werkplezier kunt creëren of hoe je als leidinggevende voor meer werkplezier bij je medewerkers zorgt? Neem dan gerust contact met ons op. We informeren je graag over de mogelijkheden.

 

Share This Post

Post Navigation

Related Articles

effectief-communiceren-asset-werkvloer-profectus

Communicatie is de ruggengraat van elke succesvolle organisatie. Het vermogen om ideeën duidelijk over te brengen, te luisteren en constructief…

bruggen-bouwen-profectus

In de snel evoluerende zakelijke wereld van vandaag is communicatie de sleutel tot het ontsluiten van ongekende mogelijkheden. Te midden…

coachende-vaardigheden-profectus

In de moderne zakelijke wereld is leiderschap veel meer dan alleen opdrachten geven. Het omvat het ontwikkelen van een team,…