fbpx

Hoe het weten en begrijpen van je Jung persoonlijkheidstype je verder kan helpen

persoonlijkheidstest

De typologie van Jung is wereldwijd één van de bekendste en betrouwbaarste modellen op het gebied van persoonlijkheid en gedrag. Maar hoe helpt het begrijpen van je Jung persoonlijkheidstype je? Onze Bridge persoonlijkheidstest test onder andere welk Jung Type je bent. Deze kennis zetten we in voor (selectie) assessments en teambuilding, maar ook voor coaching en persoonlijke ontwikkeling. In dit artikel gaan we verder in op de typologie van Jung, welke kennis het je oplevert en hoe dit je verder kan helpen.

Zo werkt de typologie van Jung

Mensen worden ingedeeld in 16 persoonlijkheidstypen, aan de hand van de voorkeuren op 4 dimensies (tegengestelde voorkeuren). Dit werkt als volgt, Jung gaat ervan uit dat iedereen een voorkeur heeft op de 4 dimensies, waardoor er 4 letters ontstaan.

Jung mbti persoonlijkheidstype

Deze combinatie van letters zorgt ervoor dat er 16 persoonlijkheidstypes omschreven kunnen worden. Je type zegt iets over het gedrag dat je van nature eigen is en weinig energie kost. In de praktijk kan je je op een andere manier gedragen, maar daar moet over het algemeen meer moeite voor worden gedaan.

persoonlijkheidstest

Welke kennis levert je Jung type op?

Laten we er een voorbeeld bij pakken. Esmee (32)* kwam een aantal maanden geleden bij ons omdat ze vastliep in haar werk. Haar huidige functie als marketingmedewerker bood haar niet meer de uitdaging die ze zocht, en doorgroeien binnen de afdeling was geen optie. Wel was zij tevreden met de organisatie waarvoor ze werkte, ze stond achter de bedrijfsdoelen, de sfeer was goed en ze had een goede band met collega’s. Ook haar werkgever wilde Esmee graag binnen de organisatie houden, en besloot in samenwerking met ons een traject te starten om te kijken binnen welke afdeling en functie Esmee het beste zou passen.

We zijn het traject gestart met onze Bridge persoonlijkheidstest. Deze geeft inzicht in het kleurtype, de Big Five, het competentieprofiel én het Jung Type. Wat betreft het Jung Type kwam uit deze test dat Esmee een echte Inspirator is. Dit betekent dat ze graag vernieuwend en creatief bezig is en anderen motiveert om actie te ondernemen of nieuwe dingen aan te leren. Ze geeft makkelijk steun en complimenten. Ze is spontaan en flexibel en vertrouwt op haar verbale talenten. Verder geeft de rapportage een uitgebreide omschrijving op de voorkeuren van een inspirator op het gebied van communicatie, managementstijl, conflicthantering en stress.

persoonlijkheidstest

Deze kennis, in combinatie met gesprekken die we met Esmee en haar werkgever gevoerd hebben, heeft ervoor gezorgd dat Esmee gestart is met haar nieuwe functie als project manager. In deze functie heeft ze contact met verschillende afdelingen binnen de organisatie, stuurt ze teams aan en kan ze haar management, communicatie en motivatie skills goed kwijt.

Bovenstaand voorbeeld laat zien welke kennis het weten van je Jung type oplevert, en wat je hier mee kunt doen.

Hoe helpt het weten van je Jung type je?

Het kennen van je Jung persoonlijkheidstype is van waarde in zowel je privé- als professionele leven.

  1. Zelfinzicht: Je begrijpt je voorkeuren, sterke punten en mogelijke valkuilen beter. Dit inzicht kan de basis vormen voor persoonlijke groei en ontwikkeling.
  2. Effectieve Communicatie: Kennis van je persoonlijkheidstype helpt je te begrijpen hoe je het liefst communiceert en hoe anderen dat doen. Dit vergroot de effectiviteit van je communicatie, zowel in persoonlijke relaties als op de werkvloer.
  3. Teamwerk en Samenwerking: In professionele settings kan het helpen bij het opbouwen van sterke teams. Door te begrijpen hoe verschillende persoonlijkheidstypes bijdragen, kun je teamleden beter aanvullen en samenwerking optimaliseren.
  4. Besluitvorming: Je Jung type kan je voorkeur voor besluitvorming onthullen. Sommigen vertrouwen op logica en feiten, terwijl anderen meer op hun intuïtie afgaan. Dit inzicht kan de besluitvormingsprocessen verbeteren.
  5. Stressmanagement: Het Jung type geeft aan hoe je reageert op stress. Dit inzicht stelt je in staat om stressoren te herkennen en effectieve strategieën te ontwikkelen om hiermee om te gaan, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.
  6. Loopbaanontwikkeling: Je persoonlijkheidstype kan aangeven welke werkomgeving het beste bij je past en welke taken je energie geven. Dit is waardevol bij loopbaanontwikkeling en het maken van weloverwogen carrièrekeuzes, zoals in het bovenstaande voorbeeld van Esmee.
  7. Relatiebeheer: In persoonlijke relaties biedt het Jung type inzicht in je voorkeuren op het gebied van sociale interactie, conflictoplossing en emotionele ondersteuning. Dit bevordert gezonde en begripvolle relaties.
  8. Persoonlijke Groei: Het begrijpen van je persoonlijkheidstype is een pad naar persoonlijke groei. Het stelt je in staat bewust te werken aan het versterken van zwakkere punten en het benutten van je sterke punten.
  9. Stressvermindering: Het kennen van je Jung type kan helpen bij het verminderen van stress. Het geeft aan hoe je energie haalt en waar je kunt ontspannen, wat essentieel is voor een gebalanceerd leven.
  10. Leiderschap: Voor leidinggevenden biedt het Jung type inzicht in leiderschapsstijlen en hoe effectief te communiceren met diverse teams, wat bijdraagt aan beter leiderschap.

Kortom, het Jung type is een krachtig instrument voor zelfreflectie en het begrijpen van anderen, wat kan leiden tot verbeterde relaties, effectievere communicatie en persoonlijke groei, zowel in privé- als professionele contexten.

Waarom kiezen voor onze Bridge persoonlijkheidstest?

Er zijn talloze gratis en betaalde testopties om je MBTI type te meten. Er zitten grote verschillen in de betrouwbaarheid van de tests. Onze persoonlijkheidstest combineert verschillende wetenschappelijke theorieën (Big Five, Typologie van Jung (MBTI) en 4 kleurenmodel), waardoor het een compleet beeld geeft van iemands persoonlijkheid. Onze test is uitgebreider en bevat meer vragen dan gemiddelde tests, waardoor de betrouwbaarheid van de resultaten toeneemt.

Wil je meer weten over het MBTI-type, onze persoonlijkheidstest of onze andere diensten? Neem gerust contact op, we helpen je graag verder.

* De naam van Esmee is om privacyredenen gefingeerd.

Meer interessante artikelen lezen?

Schrijf je in op onze nieuwsbrief