Home Nieuws Verbinding in coronatijd: 4 praktische tips zónder een overvloed aan online meetings.

Verbinding in coronatijd: 4 praktische tips zónder een overvloed aan online meetings.

Met weer een nieuwe lockdown waarin iedereen zoveel mogelijk wordt geadviseerd thuis te werken, is het een uitdaging om in verbinding te blijven. Verbinding tussen medewerkers en de organisatie, verbinding tussen medewerkers en leidinggevenden én verbinding tussen medewerkers onderling. En dat terwijl verbinding zo belangrijk is voor werkgeluk. Wij geven een aantal tips om toch in verbinding te blijven zónder de hele dag vast te zitten in online meetings.

 

Een belangrijke aandrijver voor werkgeluk..

Goede onderlinge verhoudingen en een fijne werksfeer dragen voor een groot deel bij aan werkgeluk. Gelukkige medewerkers zijn productiever, innovatiever en zorgen voor minder verzuim. Verbinding speelt hierbij een essentiële rol. Wij geven drie tips voor meer verbinding op de werkvloer in tijden van corona:

 

1. Stimuleer ‘social talk’ 

Stimuleer mensen om niet alleen functioneel met elkaar te communiceren, maar geef ze ook de tijd en kans om onderlinge relaties aan te gaan. Waar je elkaar op de werkvloer treft voor een praatje bij het koffieapparaat, valt deze zogenoemde ‘social talk’ weg bij het thuiswerken. En dat, terwijl het sociale aspect tijdens het werken onmisbaar is. Zorg er dus voor dat mensen de ruimte krijgen om hun hart bij elkaar te luchten over die ene moeilijke klant of die stressvolle opdracht. Juist op dit soort momenten zijn collega’s nodig. Regel bijvoorbeeld dat iedereen gedurende werktijd bijvoorbeeld een halfuur boven de pauze mag besteden aan sociale (online) ‘koffie dates’ en toegang heeft tot een algemene team chat (via Skype, Teams, etc.); voor zowel algemene werk gerelateerde vragen, als voor humor en het delen van gebeurtenissen gedurende de dag.

 

2. Betrokkenheid bij thuiswerken

De leidinggevende doet er goed aan om op de hoogte te zijn van de wensen en behoeftes van medewerkers. Door het thuiswerken is dit een grotere uitdaging dan in de gewone situatie. Juist nu is het dus belangrijk om regelmatig even te polsen hoe de medewerker zich voelt en waar hij/zij tegenaan loopt. Dit faciliteer je bijvoorbeeld door een (twee)wekelijkse 1:1 in te plannen tussen leidinggevenden en medewerkers. Dit hoeft niet zo tijdrovend te zijn als het wellicht lijkt. In een kwartiertje kun je veel bespreken. Een simpele vraag als ‘wat heb je nodig om fijner te werken?’ kan dan ook genoeg zijn.

 

3. Wees transparant over doelen en resultaten

Wanneer het doel waaraan medewerkers bijdragen helder is, zullen ze zichzelf meer op waarde schatten. Dit een belangrijke bijdrager aan werkgeluk. Ook zorgt een gemeenschappelijk doel voor meer verbinding tussen medewerkers. Het is dus van belang om de visie en doelen van de organisatie helder in kaart te brengen, ook op team niveau. Naast dat een heldere doelstelling bijdraagt aan werkgeluk en meer verbinding binnen de organisatie, maakt dit het voor medewerkers ook makkelijker om prioriteiten te stellen en effectief aan de slag te gaan. Juist nu thuiswerken de norm is, is het van belang om transparant te zijn over doelen en resultaten. Besteed hier bijvoorbeeld tijd aan in een wekelijkse teammeeting.

 

4. Zorg voor meeting vrije dagen

Als de doelen helder zijn en mensen hun prioriteiten kunnen stellen is het belangrijk dat er ook tijd is om gefocust te werken. Uit onderzoek blijkt dat wanneer iemand zich op meer dan één ding tegelijk probeert te concentreren, de productiviteit met maar liefst 40% vermindert. Het is dan ook niet gek dat de gemiddelde kantoormedewerker gemiddeld 2,1 uur per dag verliest door afleiding en onderbrekingen. Dat komt neer op meer dan een volledige werkdag per week. Een dag zonder meetings en een aantal dagdelen zonder de gebruikelijke deuntjes van inkomende e-mails kan goed werken. Gemiddeld worden werknemers die veel achter hun computers zitten namelijk elke 10,5 minuut afgeleid. Er valt veel tijd en productiviteit te winnen dus! * 

 

Sparren of hulp nodig?

Bij Profectus Instituut staat toekomstgerichte ontwikkeling voorop. Met een innovatieve en wetenschappelijk onderbouwde aanpak geven we het inzicht, zelfvertrouwen en handvatten om verder te komen en te groeien. We verbinden verschillende generaties op de werkvloer en stimuleren versterking en verrijking binnen teams zodat er meer impact gemaakt kan worden. Bekijk ons uitgebreide zakelijke aanbod om erachter te komen wat we voor jouw organisatie kunnen betekenen.

*Cijfers via Business Insider

Share This Post

Post Navigation

Related Articles

effectief-communiceren-asset-werkvloer-profectus

Communicatie is de ruggengraat van elke succesvolle organisatie. Het vermogen om ideeën duidelijk over te brengen, te luisteren en constructief…

bruggen-bouwen-profectus

In de snel evoluerende zakelijke wereld van vandaag is communicatie de sleutel tot het ontsluiten van ongekende mogelijkheden. Te midden…

coachende-vaardigheden-profectus

In de moderne zakelijke wereld is leiderschap veel meer dan alleen opdrachten geven. Het omvat het ontwikkelen van een team,…